8 May

Tort tiramisu usor de pregatit

Tort tiramisu usor de pregatit

Imi era pofta de ceva vreme sa mananc o prajitura tiramisu. Dar de aceasta data am vrut sa o transform in tort tiramisu.

Din punctul meu de vedere este un desert usor de preparat chiar daca nu te pricepi foarte bine sa faci dulciuri.

Pentru preparat aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

-o forma detasabila de tort (sau o tava daca faceti prajitura in loc de tort)

-500 gr mascarpone

-500 gr piscoturi

-5 oua

-8-10 linguri de zahar

-500 ml cafea indulcita

-1 lingurita de cacao

-lichior amaretto (sau esenta vanilie daca doriti sa faceti un desert fara alcool) – 50-100 ml dupa gust

-un praf de sare

Pentru inceput scoateti din frigider branza mascarpone – aceasta trebuie sa fie la temperatura camerei sa o puteti omogeniza bine.

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile impreuna cu un praf de sare se bat spuma cu mixerul apoi se adauga peste ele jumatate din cantitatea de zahar si se bat in continuare pana cand se obtine o compozitie ferma, ca de bezea.

Separat se bat cu mixerul galbenusurile, restul de zahar si amaretto(sau esenta de vanilie) pana cand compozitia se albeste si zaharul este topit cat mai bine (este in regula si daca nu este topit perfect pentru ca acest aspect se va rezolva cand se amesteca toate ingredientele).

Ulterior se adauga in compozitia de galbenusuri branza mascarpone. Se amesteca pana se omogenizeaza – eu folosesc cateva secunde mixerul pe cea mai mica viteza. Apoi se adauga albusurile si se incorporeaza usor, cu miscari de jos in sus folosind o spatula. Folosind miscari lejere se pastreaza structura aerata a cremei.

tiramisu

Urmeaza sa “asezam” tortul. In forma detasabila de tort se aseaza in picioare piscoturile care vor sustine tortul – acestea se inmoaie in cafeaua indulcita doar pe jumatate, pe partea care se va aseza pe interiorul tortului. 2-3 secunde sunt suficiente. Apoi asezam pe fundul formei piscoturi inmuiate in intregime (tot 2-3 secunde). Se adauga jumatate din crema si se niveleaza apoi se pudreaza cu cacao. Urmeaza un nou strat de piscoturi inmuiate in cafea si restul de crema asezata peste ele. Daca vreti puteti folosi un pos si sa spritati cu crema cateva forme deasupra tortului pentru un aspect frumos. La sfarsit pudrati cu cacao.

Tortrul se lasa in frigider peste noapte pentru a se stabiliza, crema si cafeaua sunt absorbite in piscoturi. La final scoateti forma detasabila de tort si savurati pana la ultima lingurita aceasta bunatate.

Pofta buna!

Leave a Reply